ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΘΡΕΨΗ ΣΙΤΗΡΩΝ

Η καλλιέργεια των σιτηρών είναι η σημαντικότερη και πιο διαδεδομένη καλλιέργεια παγκοσμίως και η θρέψη της αποτελεί υψηλής σημασίας για τη διατροφή του ανθρώπου. Τα σιτηρά προσαρμόζονται σε διάφορες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες και οι απαιτήσεις σε λίπανση για ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο είναι οι ακόλουθες:

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

 Ν

P2Ο5

K

ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΙΤΟΣ

14-18

5-8

6-8

ΜΑΛΑΚΟΣ ΣΙΤΟΣ

14-16

4-8

6-8

ΚΡΙΘΑΡΙ

10-12

3-6

4-6

 

Βασική λίπανση:

Με τη βασική λίπανση  κατά την σπορά εφαρμόζονται το 1/3 με 1/2 των απαιτήσεων σε άζωτο και το σύνολο των μονάδων φωσφόρου και καλίου αν απαιτείται. Η βασική λίπανση είναι σημαντική και απαραίτητη  για την καλή εγκατάσταση της καλλιέργειας ενώ προάγει τη ριζοβολία και την ανάπτυξη ενός εύρωστου φυτού, με αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και ευνοεί τον σχηματισμό αδερφιών για αυξημένες παραγωγές.

Η ΖΙΚΟ προτείνει για τη βασική λίπανση των σιτηρών τη σειρά  PICTOR NP PRO με αναστολέα ουρεάσης ή νιτροποίησης οι οποίοι αυξάνουν την αποτελεσματικότητα χρήσης του αζώτου. Η σειρά PICTOR NP PRO περιέχει άζωτο σε ουρική  και αμμωνιακή μορφή για μειωμένες απώλειες από την έκπλυση των νιτρικών τον χειμώνα ενώ ο φώσφορος είναι υψηλής υδατοδιαλυτότητας >90% και άμεσα αφομοιώσιμος από τα φυτά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η υψηλή φυτρωτικότητα και η πλούσια εγκατάσταση της καλλιέργειας στον αγρό.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ
Win Win Pictor Pro 25-30 kg/στρ
20-10 Pictor NP Pro 
20-20 Pictor NP Pro
25-15 Pictor NP Pro
16-20 Pictor NP Pro

Επιφανειακή λίπανση:

Η επιφανειακή λίπανση των σιτηρών εφαρμόζεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο σε μία ή δυο δόσεις, στο στάδιο του αδελφώματος και πριν το καλάμωμα, με την υπόλοιπη δόση του αζώτου. Σε αυτό το στάδιο αυξάνονται οι απαιτήσεις της καλλιέργειας σε άζωτο και αποτελεί κρίσιμη περίοδος για τη συνολική παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος.

  Η ΖΙΚΟ προτείνει για την επιφανειακή λίπανση των σιτηρών τη σειρά αζωτούχων λιπασμάτων PICTOR N και BOOSTER. Η σειρά PICTOR με αναστολέα ουρεάσης, αυξάνει την αποτελεσματικότητα χρήσης του αζώτου και μειώνει τις απώλειες από έκλυση της αμμωνίας. Ταυτόχρονα, το άζωτο είναι σε μορφή ουρική ή και αμμωνιακή για την ομαλή τροφοδοσία  της καλλιέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα στάδια τα οποία απαιτείται. Επιπλέον το PICTOR 40N + 14 SO3, PICTOR 33N+32 SOκαθώς και τα BOOSTER 40N + 14 SO3  και BOOSTER 33N+32 SO3  με την επιπλέον θρέψη με θείο βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σπόρων και την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη.

Φάσεις ανάπτυξης και χαρακτηριστικά απόδοσης στην καλλιέργεια των σιτηρών